יפתח ליבוביץ הוא המנהל האמנותי של פסטיבל הקומדיה על שם אפרים קישון שייפתח בשבוע הבא בבירה. הוא מספר מה הנחה אותו בבחירותיו, איך הגיע לתחום הקומדיה ועל ההבדלים בין שנה שעברה לשנה הזו. "המטרה שלי להיות פסטיבל הקומדיה הגדול בארץ ואחר כך הכי גדול בעולם"
צילום תמונה ראשית: זיו עמר
פסטיבל הקומדיה הישראלי על שם אפרים קישון יוצא לדרך בירושלים בשבוע הבא, ב-24-20 באוגוסט. הוא יכלול הצגות וסדנאות קומיות לכל המשפחה, הקרנות חוץ של סרטי קומדיה ישראליים קלאסיים: ארבינקא, חגיגה בסנוקר, גבעת חלפון, מציצים, מבצע סבתא, וכן הרצאות, מופעי סטנדאפ ועוד מגוון אירועים ופעילויות לאוהבי הקומדיה שחלקן יתקיימו ללא עלות. הכניסה לפסטיבל חופשית בהרשמה מראש.
הפסטיבל הוא ביוזמת תיאטרון האינקובטור ומשפחת קישון, ויתקיים זו הפעם השנייה. אירועי הפסטיבל יתקיימו בכמה מוקדים ברחבי העיר, בהם: בית מזיא ירושלים, בית העם, ניסן נתיב ירושלים, פלאנט ירושלים, גן הפעמון ועוד. הוא יכלול 60 אירועים ב-5 מוקדים ברחבי ירושלים, בהם גם אירועים המזמינים את הציבור הרחב ליהנות במתחמי הפסטיבל גם ללא עלות. שוחחנו עם יפתח ליבוביץ, המנהל האמנותי של הפסטיבל.
לדבריו, "המטרה לחגוג את הקומדיה של פעם ואת הקומדיה החדשה. זהו בעיקר פסטיבל של תיאטרון, כולל תיאטרון חדש וקומדיות רלוונטיות, וכמובן לחגוג את המיטב של הקומדיה הישראלית, סטנדאפ, סרטים ואת קישון עצמו".
הוא מסביר על השינויים שחלו בפסטיבל לעומת שנה שעברה:
"בשנה שעברה הפסטיבל היה יותר ממוקד קישון, השנה יותר ממוקד קומדיה, יש לנו הרצאות, מופעים לכל המשפחה, מופעי חוצות. המטרה היא לקחת שבוע בשנה לשים את כל הכיף בכללי, שצריך בתקופה הזו ובמדינה הזו ולצחוק. השנה הראשונה הייתה פיילוט, בנינו את זה ולא ידעו מי יבוא, לשמחתנו היו יותר מ-10,000 צופים. מקווים שלמדנו משנה שעברה. מבחינת תוכן יש יותר גיוון".
ליבוביץ הגיע מהתיאטרון, היה תלמיד בניסן נתיב ומספר על עצמו שהוא חובב קומדיה.
התחברת אל תחום הקומדיה לפני הפסטיבל?
" מאז שהייתי ילד הייתי עם קלטות של 'דליריוס' של אדי מרפי ולא הבנתי את הכול. לאט לאט גדלתי והבנתי יותר יותר. התפיסה שלי בחיים שעדיף לצחוק מלבכות. אני צוחק כשרע לי. קומדיה זה דבר אינטליגנטי וחכם ומלא בדרמה, בתוכן ובכאב. זה הרבה יותר חזק מסתם בדיחות".
מי קהל היעד?
"כיוון שזה פסטיבל יש קהל יעד מאוד רחב. קהל של אינקובטור הוא לרוב בגילי 35-18. בפסטיבל יש מופעים לכל המשפחה, ילדים במתחם פלאנט וסדנאות והפעלות קומיות, הקרנת סרטים, הרצאות וגם מופעי מוזיקה לצעירים, והכול לכולם, חגיגה לתושבי ירושלים וגם מבחוץ".
מה הנחה אותך בבחירת המופעים?
"היה לי ניסיון לתת מגוון של הומור, פארודיה, סאטירה, הומור גבוה, נמוך, הומור שחור, סלאפסטיק, נונסנס. הוא מאוד מגוון, יש משהו מהכול. אני מאוד משתדל להסתכל על הומור ברצינות. אני מחפש הומור חכם, שהוא גם מצחיק, אבל שגם אומר משהו ויש לו גם חשיבות. אני משתדל שיהו דברים שאני אוהב ומקווה שמצחיקים גם אחרים".
מבחינת פסטיבלי קומדיה אין הרבה בארץ. אני מכיר רק פסיטבל קומדיה בראשון לציון על שם ספי ריבלין. למה לדעתך זה המצב?
"אני משער שזה נובע מאיזו תפיסה שקומדיה היא לא אומנות גבוהה, עם זאת קומדיה היא אמנות הכי גבוהה ומשלבת גבוה ונמוך.שייקספיר גבוה ונמוך בצורה הכי טובה ופסטיבל שייקספיר יש. אני גם מקווה שלא תהיה לי תחרות. המטרה שלי להיות פסטיבל הקומדיה הגדול בארץ ואחר כך הכי גדול בעולם ולהפוך את ירושלים לבירת הקומדיה, דווקא בעיר הזו".
להרשמה לניזולטר של ילדי הקומדיה
מאירועי פסטיבל הקומדיה בירושלים
הצגות
הצגות המקור הישראליות שנבחרו לעלות בבכורה בפסטיבל ומשתתפות בתחרות הן: "משפחה ברכבת"- מאת אלדד כהן , בבימוי שרון שטרק – קומדיה פיוטית מלאת אבסורד וצבע על אנשים שתקועים ברכבת: אבא, אמא וילדה. הם בורחים מארץ רחוקה, אולי בגלל טראומה או פחד ברחובות, או ערים סגורות, או מלחמות, הם בורחים ממשהו. ככל הנראה לעבר פסטיבל שבו הילדה אמורה להופיע, רק שבינתיים היא לא מדברת עם ההורים שלה, והם עסוקים בלריב. זהו סיפור מסע שלא נגמר, על רכבת שלא עוצרת, בדרך לשום למקום.
"התפוח והעץ"- מאת דניאל שפירא ועדי שמלוביץ – אמא, אבא, ילד, וילדה כלואים בתוך בינג׳ סיטקומי שאינו נגמר, ומאמלל אותם לא פחות מחיי המשפחה. בלופ שהם תקועים בו, הם מגלמים את התפקיד שהוקצה להם ומקבלים בתמורה את אהבת הקהל: מחיאות כפיים וצחוק מוקלט. פארודיה על סיטקום עצוב לעיתים.
"אחינועם ואני "- יוצרים ומבצעים: יאלי ויס ואילון פרבר, ליווי: מיטל רז – קומדיית נונסנס, מבוססת באופן רופף ושולי על סיפור אדם וחווה: אחינועם ותמיר חיים בגן עדן, המשחקים שלהם. כל היום הם נהנים ממשחקים חדשים, ומאהבתם אחד לשני. לכל אחד תפקיד ידוע מראש – אחינועם יעשה הכל עבור תמיר, ותמיר, אלופת המשחקים, תעשה הכל עבור עוד זמן משחק עם אחינועם. כשמשחק חדש נופל לחיקם, הוא מערער את מערכת היחסים שלהם ולוקח אותם למסע גילוי עצמי, זוגי ובינלאומי. זה סיפור על התבגרות, על ההתקדמות הבלתי נמנעת של החיים, ועל אהבה לקיר האחורי.
"אורחת של כבוד" – מאת אסיה לבטוב, בבימויה של אליענה מגון – סאטירה על חברות, אהבה ופליטה מאוקראינה. נוגה, רווקה תל-אביבית מתוסכלת מהחיים שלה. כדי להרגיש יותר טוב עם עצמה היא מחליטה לאמץ מישהי שמצבה בטוח גרוע משלה – פליטה מאוקראינה. כשמאשה, האוקראינית, מגיעה לדירתה של נוגה היא מתגלה בתור ההפך המוחלט ממה שנוגה ציפתה. מישהי עם שמחת חיים מתפרצת, שנראה שהכל הולך לה בקלות וכולם מתאהבים בה.
"משחקי שליטה" -מאת ובבימוי: נעמה שחר- קומדיה מוזיקלית על זוגיות, אהבה ואזיקי פרווה, צעירה מאוהבת מסרבת לשחרר את היזיזה שלה מהאזיקים. פנטזיית הבגידה של זוג נשוי משתבשת כשהאישה מבקשת להוסיף פרט אחרון: שבעלה ישחק מאהב ערבי. גבר רוצה להגשים עם אשתו את פנטזיית האונס שלו, אבל חשוב לו שזה יישאר רומנטי. גבר מייחל למין פרוע יותר, אך בן זוגו השמרן מסרב להיות אלים כלפיו. אישה מתבלבלת כשבעלה, מנהל בכיר, מתחפש לכלב ומבקש שתשחק איתו. הגבול הדק בין אהבה לשליטה נמתח בקומדיה פראית, קצבית ומלאת חמלה
"קוף מצילתיים" – הצגת יחיד של הקוסם גידי לבנה – ״קוף מצלתיים״ בוחן את הפשרות והמאמצים שאנחנו עושים כדי לרצות אחרים והאם הריצוי שווה את זה בכלל. כל זה מנקודת מבטו של סטנדאפסיט ואמן חושים, שספק אם הוא עובד על מישהו חוץ מעצמו, שספק אם הבדיחות הן לא רק על חשבונו. הצצה בעולם של כסף מפוקפק, אהבה, דחייה, פורנו, סמים, הפרעות נפשיות ומוות במופע הקסמים הקומי של גידי ליבנה.
"אינטילגנט" – יוצר ומבצע: ניר שטראוס, בבימוי נעם פרנק- הצגת יחיד קומית שחורה, באמצע החיים, משהו לא עובד לו. האמת, זה לא בדיוק האמצע, זאת ההתחלה. ועדיין – לא עובד. לאחרים כן. מה קרה? הוא בטוח שהחיים יסתדרו לגמרי, אם רק יגלה את האמת, על הרגע ההוא שאבא שלו מת. הרי כל החיים אמרו לו שהוא אינטליגנט. או לפחות הוא חשב שהוא אינטליגנט. מסע מוזר, מצחיק ומרגש העובר בין דמויות וחושף את הדברים הכי מהותיים בחיים: משפחה, זוגיות, מוות, אהבה וקרואסון שמישהו אחר מזמין לך.
בין האירועים הנוספים בפסטיבל: מופעי סטנד אפ של הקומיקאים האהובים בישראל: אסי כהן, נלי תגר, אמירם טובים, דניאל חן, ציפורל'ה, מופע מוזיקה של איה כורם, ערב הסטנד אפ המיותר, מיותרות ועוד. "ארגז חול – צעירים/ות בעקבות קישון" – מגרש משחקים לשחקנים ויצרים, ערב של יוצרים/ות צעירות/ים המעלים לראשונה את חומריו של אפרים קישון לצד מערכונים מקוריים בהשראתו. פואטרי סלאם בערבים מיוחדים המוקדשים ליצירותיהם של יהונתן גפן ואפרים קישון.
תערוכת קישונלנד
תערוכת "קישונלנד", שבה ינסו לענות על השאלה "מי אתה אפרים קישון?" בדרך לא קונבנציונלית ולהביא את דמותו המיוחדת והרב גונית של קישון אל הקהל כמו שאולי הוא היה רוצה שנכיר אותו.
עוד בפסטיבל: הרצאות, ביניהן "חשיבות ההומור אצל ניטשה","העונג והשמחה כהכרח רוחני אצל הרב קוק" , הצגות תיאטרון חינם לכל המשפחה ועוד…..
אירועים בחינם בפסטיבל הקומדיה
בין האירועים שהכניסה אליהם בהרשמה מראש ללא תשלום:
אירוע הפתיחה בהשתתפו שיר ראובן ואקו:
שיר ראובן היא תסריטאית וסטנדאפיסטית, יצרה את הסדרה "ילדות סכסכניות" ומגישה את "ההסכת שאין לומר את שמו"
אירועי ילדים ומשפחה במתחם יס פלאנט
דני ואנאל- דמות שטח – (יום א' 20.8 בשעה 15:00)
סדנת בובות – סדנת יצירת בובות מריונטה רוקדת לכל הגילאים
מבית תיאטרון ככפפה ליד . (יום א' , 20.8 בשעה 15:00)
מופע הקרקס של החנונים- מופע המשלב אקרובטיקה וליצנות בשיתוף הקהל! בואו לצחוק יחד איתם ובעיקר עליהם, להחסיר פעימה מפעלולי אקרובטיקה מדהימים, ואולי אף לזכות לעוף עם הזוג המופלא על הבמה! זו הזדמנות להציץ ולהצטרף לעולמם . יום א' , 20 באוגוסט בשעה 15:00.
חגיגת סיפורים- יום ב, 21.8 בשעה 15:00
ג'ק והנסיכה- ג'ק העצלן מנסה בכל פעם לתת מתנה לאימו האהובה, ובדרך מצליח להצחיק נסיכה עצובה. עלילה מלאת צחוק ושמחה על ג'ק.( יום ב', 21.8 בשעה 17:00)
סדנת אקרו- כל אחד יכול לעוף! בואו ללמוד טכניקות פשוטות לתעופה לכל הגילאים, אין צורך בנסיון קודם (רצוי לבוא בבגדים נוחים). (יום ג' , 22.8 בשעה 15:00) .
מופע הבועות של ד"ר באבל -דוקטור באבל הנו אלוף הארץ בבועות סבון בסגנון חופשי. במופע מדהים ומרתק של בועות סבון וליצנות יהפנט את הקהל ויצחיק אותו עד דמעות. מה יהיה לנו שם? בועות בידיים, בועות בתוך בועות, בועות ענק, הכנסת ילד לבועה ועוד הפתעות בועתיות. ( יום ג' 22.8 בשעה 17:00).
Mr J – מופע ליצנות מעולם הפנטזיה – מיסטר ג'יי מוצא את עצמו בסיטואציות קומיות, מתקשר עם הקהל, ומביא את הקהל לצחוק על רגעים שהוא בונה יחד איתו. מיסטר ג'יי עובר מסע, עושה מהפך, והופך לרץ אולימפי המבדר את הקהל בקשת רחבה של קטעי ספורט הומוריסטיים.
שילוב של קסמים קומיים וקטעים בשילוב הקהל. (יום ד' , 23.8 בשעה 17:00)
מישמיש הליצנית – דמות שטח – יום ה', 24.8 בשעה 15:00 .
סדנת בלונים- יום ה' 24.8 בשעה 15:00 .
הנסיכה והליצן – הוגו הליצן והנסיכה רוזלין נוסעים על גבי הכרכרה אל עבר נשף הנסיכים כדי למצוא לנסיכה נסיך, על פי בקשת המלך. (יום ה', 24.8 בשעה 17:00)
הרצאות בהולצר ספרים
חשיבות ההומור אצל ניטשה- מה הופך את ניטשה להוגה כל כך פורה? האם זה ההומור העצמי שלו? האם זה ההומור השחור שלו? ומה הוא בעצם אמר שהרגיז כל כך הרבה אנשים?
יום שלישי, 22.8.2023 , בשעה 20:00.
העונג והשמחה כהכרח רוחני אצל הרב קוק – הומור כדרך להתעלות רוחנית – הכרח השמחה בתענוגות לימוד התורה וחשיבותה לתהליך הגאולה. קריאה מבודחת בכתבים עמוקים.
יום ד' 23 באוגוסט בשעה 19:00
מרלו־פונטי: קריאה מבודחת ב’העין והרוח’- מה בעצם גורם לאדם אחד לצחוק על דבר מה ולאחר הדבר מעציב? מה גורם לאופן האישי בו הסובייקטים השונים מפרשים את עולמם? כיצד אנו מחליטים שדבר זה מצחיק ואחר לא? מה סיבת הצחוק האנושי?
יום ד' , 23.8 בשעה 20:00
בר מצווה ל’הולצר – ספרים’- "הולצר – ספרים" גאה לשרוד 13 שנה באקלים הירושלמי בעידן היפר־קפיטליסטי ומתכוונת לחגוג את העניין בחוצות העיר ירושלים. מפגש אודות חשיבות אהבת ספרים ועיר הקודש. אודות קהילה של למדנים אשר מתענגים על ספרות איכותית על בסיס קבוע.
יום ה', 24.8 בשעה 20:00
הקרנת סרטים תחת כיפת השמיים ברחבת בית מזיא
ארבינקא- יום א', 20.8 בשעה 21:00
חגיגה בסנוקר- יום ב', 21.8 בשעה 20:30
גבעת חלפון אינה עונה- יום ג' בשעה 20:30
מציצים- יום ד' 23.8 בשעה 20:30
מבצע סבתא- יום ה' 24.8 בשעה 21:00