אודי כגן, מערכונים עצובים

בכי או צחוק? המערכונים שגרמו לנו לבכות

מאודי כגן עם "כמה טוב שבאת הביתה", דרך אשר והמפונים ועד המערכונים של SNL על דעאש והטרדות מיניות – ילדי הקומדיה עם המערכונים העצובים ביותר


תכניות סאטירה כמו "ארץ נהדרת" והמקבילה האמריקאית שלה SNL (Saturday night live) ידועות במערכונים המצחיקים שלהן. באמצעות שימוש בקומדיה, המערכונים האלה מביעים ביקורת על כל מה שקורה בעולם – מהפוליטיקה, דרך המצב יועד טרנדים בטיקטוק. לצד המערכונים המשעשעים הכוללים חיקויים מדויקים ובדיחות קורעות מצחוק, יש גם מערכונים שלא ניסו להצחיק אותנו, אלא מערכונים עצובים שניסו לגרום לנו לחשוב.

כזה הוא המערכון "כמה טוב שבאת הביתה" ששודר ממש לאחרונה ב"ארץ נהדרת". במערכון, שבעט לנו היישר בבטן, אודי כגן המוכשר מגלם חייל מילואימניק שחוזר הביתה לארוחה משפחתית, רק כדי לגלות ששום דבר לא השתנה מאז ה-7 באוקטובר. כולם עדיין רבים אחד עם השני על מי אשם, והאמירות על אחדות ו"ביחד ננצח" הן למעשה סיסמאות ריקות מתוכן.

אז הנה תזכורת לכמה מערכונים נוספים של "ארץ נהדרת" ושל SNL שעסקו בנושאים רגישים ורציניים, והותירו אותנו עם הרבה מחשבות וגם עם דמעות.

אשר מסיע את מפוני העוטף והצפון

נהג המונית אשר, בגילומו של יובל סמו, הוא אחת הדמויות האהובות עלינו ב"ארץ נהדרת". כמו כל נהג מונית טיפוסי, אשר אומר לנוסעים שלו במונית את כל מה שהוא חושב, והאותנטיות שלו תמיד יוצרת רגעים מצחיקים במיוחד. אלא שהפעם, הנוסעים שלו הגיעו למונית עם מטען רגשי כבד – אנשים שפונו מבתיהם בעוטף ובצפון, חלקם אף איבדו את קרובי משפחתם שנרצחו בידי החמאס. הנסיעה במונית מתחילה כקלילה ומשעשעת, אך ככל שהיא נמשכת כך היא הופכת להיות מרגשת ועצובה יותר. או כמו שאשר סיכם זאת: "שלושים שנה נהג מונית, פעם ראשונה אין לי מילים". לאחרונה אשר גם ראיין את החטופים ששבו הביתה.



"ארץ נהדרת" נגד ארגון הנשים של האו"ם

קראו עוד:

תוכנית מערכונים, קומדיה בריטית וקומדיה תקופתית של HBO ; סדרות קומדיה בהוט בדצמבר

מי היה טרבור מור, קומיקאי המערכונים שמת השבוע?

גברים מנישואי בני דודים, נשים מיוגה: תולדות היחסים בין המינים במערכונים ישראליים קלאסיים ; חלק ב; (משנות ה-80 ועד ימינו)

מאז שהחלה מלחמת חרבות ברזל, "ארץ נהדרת" עוסקת בהסברה בינלאומית – היא יוצרת מערכונים המבקרים את היחס האנטישמי כלפי ישראל ואת הסובלנות כלפי מעשי הטרור האכזריים של חמאס. במערכון הסאטירי והנוקב הזה עומד על המוקד ארגון הנשים של האו"ם. נציגות הארגון (שני כהן וליאת הרלב) עורכות חקירה בנושא האלימות המינית של השבעה באוקטובר, כשמולן יושב מחבל חמאס המוצג כקורבן. כשהמחבל מודה כי חמאס אנסו נשים רבות, הנציגות קוראות למעשים "אונס-התנגדות, אקט לגיטימי של התנגדות שחל רק על נשים יהודיות".

המערכונים העצובים של SNL:
דאע"ש – אנחנו ניקח את זה מכאן, אבא


ממש כמו "ארץ נהדרת", גם תכנית הסאטירה האמריקאית SNL יוצרת לעיתים מערכונים דוקרים עם אמירה חזקה. המערכון שנוצר לפני 8 שנים הוא פארודיה לפרסומת אמריקאית קיטשית לרכב טויוטה – אבא נפרד מבתו בדמעות שהיא מסיימת את לימודי התיכון וכביכול נוסעת לקולג'. אלא שהטוויסט כאן הוא שהיא מצטרפת לשורות דאע"ש. המערכון המצמרר מסתיים בקולזאפ ללוחמי דאעש עם המשפט " דאע"ש – אנחנו ניקח את זה מכאן, אבא". זה מטורף עד כמה המערכון רלוונטי כל כך לימינו.


הטרדות מיניות בעבודה

להרשמה לניזולטר

בשנת 2017 קמה תנועת metoo שהמחישה את השכיחות הגבוהה של אלימות מינית כלפי נשים. SNL החליטו להתייחס לכך במערכון שבו השחקנית ססילי סטרונג מגלמת מנהלת משאבי אנוש שנשלחה לסמינר שנתי בנושא הטרדות מיניות במקום העבודה. במערכון, סטרונג מעלה סוגיות שונות לגבי האופן שבו צריך להתנהג כלפי עובדות באמצעות שאלות אמריקאיות – "אתה נתקל בעובדת שלך במשרד. האם היא א'- נותנת לך מבט מפתה שאומר 'קח אותי'? ב'- היא אמרה לך לא בעבר אבל החצאית הקטנה הזאת אומרת כן אני חרמנית, או ג'- היא חיה את החיים שלה ואין לזה שום קשר אליך". מקווים שאתם יודעים את התשובה הנכונה.


ירי בבית הספר Sandy Hook


בשנת 2012, התרחש ירי בבית הספר היסודי Sandy Hook בעיר ניוטאון שבקונטיקט, ארה"ב. אדם לנזה בן ה-20 ירה לעבר התלמידים והמורים, ורצח 26 אנשים, ביניהם 20 ילדים. הירי המזעזע הזה עורר מחדש את הוויכוח בארצות הברית סביב סוגיית הנשק, וגם SNL התייחסו אליו עם מערכון מצמרר. התוכנית שודרה ב-15 בדצמבר של אותה שנה, סביב חג המולד, ונפתחה עם מקהלת הילדים של ניו יורק שביצעה את השיר הקלאסי של כריסטמס : Silent Night. כשמביטים בפנים של ילדי המקהלה ונזכרים בכך שהקורבנות היו ילדים בני שש-שבע, אי אפשר שלא לבכות.


Comments

comments

מה חשבת?